Heartfulness

Med mindfulness bringer vi vores opmærksomhed til dette nu. Vi lærer at være med præcis det, der er i nuet. Uden bedømmelse. Uden vurdering. Og uden tilknytning. Som vi også siger flere steder, bringer mindfulness os tilbage til stedet under vores fødder.

Til dér, hvor vi er.

Og når vi så er her, ligger rejsen åben.

Når vi så vælger at fortsætte ned af stien med fuld opmærksomhed og fuldkommen bevidsthed, bevæger vi os ind i et dybere lag. Nogle taler om, at vi går ind i tomheden bagved tomheden. Nærværet i nærværet.

I dette nærvær opstår det, vi kalder heartfulness. En forbindelse til noget af det dybeste, vi endnu kender i os selv. Det er forbi bevidstheden om kærlighed. Det er forbi erkendelsen af kærlighed. Det er en væren i kærlighed. Heartfulness.

Vores sind er som vandet. Det kan komme ind alle steder. Det kan være hårdt. Det kan være blødt. Det kan skære gennem sten og stål og det kan forme klipper og landskaber. Og alt sammen uden at ændre form. Uden at ændre substans. Vi kan holde det i hænderne og alligevel holder vi det aldrig. Det indgår i os og der forlader os. Vandet er her. Vandet er nærvær. Vandet er bevidsthed.

Men når vandet opløses går det fra fast form til ingen form. Vi kan ikke se det mere. Vi kan ikke opfatte det mere. Eksisterer det egentlig? Det er ingen steder. Og alligevel er det alle steder.

Det er heartfulness.

Hvordan når vi dertil?

På samme måde, som når vi sætter vand over for at koge det. Vi træner. Vi praktiserer. Vi arbejder med vores bevidsthed. Vi "varmer vandet". Og med tålmodighed og disciplin, når vi til den rette temperatur. Og præcis her, forandres massen. Vandet forsvinder i intet og i alt på en gang.

Jon Kabat-Zinn fortæller, at i Østen er ordet for mind og heart det samme. Mindfulness og Heartfulness er således to uadskillelige størrelser. Med mindfulness bliver vi opmærksomme. Opmærksomme på tilstanden før vores tanker. Fra opmærksomhed på vores følelser og bevidsthed om vores følelser, går vi med heartfulness ind i en tilstand af mildhed i hjertet. Når Dalai Lama f.eks. taler om, at det altid er muligt at være venlig, så taler han fra dette sted.

Heartfulness hænger i sin yderste tilstand sammen med den hinduistiske idé om transcendens, ikke transcendeltal meditation, men processen med at flytte sig ud over kroppens begrænsninger, som de er skabt af sindet og gennem denne tilstand at forbinde kroppen direkte med sindet. F.eks. taler Shakyamuni om at vi, ved at regulere de subtile rytmer af hjertet, kan skabe en tilstand af harmonisk balance i hjerteslagets rytme. Og netop her. Netop her. Er vi i en tilstand af fredelig hjerteenergi.

I heartfulness.

 

 

 

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du er ved at skrive en kommentar – ønsker du at tilmelde dig eller har du spørgsmål så kontakt os venligst.